Opera de la Oslo a fost inaugurata după 120 de ani de asteptare

0
472

Spectaculoasa clădire permite vizitatorilor să urce pe acoperiş pentru a admira oraşul şi fiordul

Regele Harald al V-lea a inaugurat, sâmbătă, noul edificiu al Operei Naţionale, cel mai mare lăcaş de cultură construit în Norvegia în 700 de ani. Ingenioasa clădire de marmură ridicată în capitală, pe ţărmul fiordului Oslo, împlineşte un vechi vis al melomanilor. Hotărârea palamentului norvegian de a aproba construirea acesteia a venit după 120 de dezbateri privitoare la sediul operei naţionale.

La ceremonia de inaugurare au participat cancelarul german Angela Merkel şi regina Margareta a Danemarcei, pe lângă numeroase personalităţi locale. "Unii au sperat că noua opera va fi la fel de impozantă precum cea de la Sydney.

Chiar este", a spus ministrul norvegian al culturii, Trond Giske. Parlamentul a dat undă verde pentru construirea edificiului în 1999, iar statul a aprobat finanţarea proiectului. Astfel, s-au încheiat 120 de ani de dezbateri pentru ca opera să aibă în sfârşit propriul sediu, după ce reprezentaţiile sale au avut loc în vechile teatre ale oraşului.

Opera, care are o sală mare de 1.350 de locuri şi o alta de 400, a fost construită în zona Bjorvika, în apropiere de locul unde vikingii au fondat Oslo în urmă cu 1000 de ani. Firma de arhitectură norvegiană Snoehetta, care a realizat proiectul, estimează că structura de 38.500 de metri pătraţi este cel mai mare edificiu cultural ridicat în Norvegia după construirea catedralei Nidaros la Trondheim, în urmă cu 700 de ani. Arată precum o navetă spaţială, dar acoperişul înclinat până la pământ prezintă cea mai interesantă caracteristică…. Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.