Parteneriatul dintre Muzeul Intercultural din Oslo si Nomad – Minorities Film Festival

0
537

Prima ediţie a Nomad – Minorities Film Festival se va desfăşura între 19 mai şi 28 iunie, peliculele selectate pentru acest eveniment cinematografic urmând să fie proiectate în patru oraşe din România, dar şi în Oslo, a declarat, marţi, Daniel Mitulescu, preşedintele Asociaţiei Culturale Metropolis.

„Proiectul este implementat de Asociaţia Culturală Metropolis împreună cu partenerul norvegian, Muzeul Intercultural din Oslo. Activităţile pe care Asociaţia Culturală le va derula în cadrul acestui proiect sunt identificarea, cercetarea şi documentarea filmelor cu tematică etnoculturală, care se va transpune în crearea unui catalog online, (…) şi o masă rotundă în Oslo, cu tematica «Cultura romă, caracteristici distincte». Punctul culminant al întregului proiect este reprezentat de Festivalul de Film Nomad, prin care propunem să ajungem să avem 50 de scurtmetraje care să participe la concursul de scurtmetraje şi proiecţiile de filme pe care le vom face în cele cinci oraşe, patru în România, unul în Norvegia, să ajungă la cel puţin 30.000 de spectatori”, a declarat acesta.

Întrebat de parteneriatul cu Muzeul Intercultural din Oslo, Daniel Mitulescu a declarat pentru MEDIAFAX: „Sunt două aspecte. Muzeul acesta are o activitate destul de intensă pe problema minorităţilor, Norvegia se confruntă şi sunt foarte preocupaţi de minorităţi şi, fiind vorba de premiile Nobel şi întreaga lor activitate legată de drepturile omului, considerăm că avem ce învăţa de la ei, de aceea s-a şi legat această relaţie cu ei. Recent, au avut şi ei tot felul de probleme legate de intoleranţa cetăţenilor faţă de minorităţi, inclusiv cei din muzeu au primit ameninţări. Considerăm că este un pas important şi pentru ei şi pentru noi”.
E un parteneriat pe care l-am creat cu Muzeul Intercultural din Oslo, un muzeu cu tradiţie şi un muzeu care oferă tinerilor de acolo (Norvegia, n.r.) ocazia de a vedea filme despre minorităţile din România. Noi vom aduce un film sperăm cât mai bun care să trateze şi minorităţile din Norvegia, cu precădere, populaţia sami, care este foarte interesantă, este populaţia care a fost în punctul de a-şi pierde tradiţia şi identitatea şi a reuşit să-şi creeze chiar un Parlament propriu, în nordul Norvegiei. Peste o săptămână, noi vom merge acolo şi o să-i cunoaştem pe aceşti oameni”, a completat Mitulescu.
http://www.mediafax.ro/cultura-media/nomad-minorities-film-festival-intre-19-mai-si-28-iunie-in-patru-orase-din-romania-si-in-oslo-13788434

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.