Participarea ambasadorului României la premiera piesei de teatru "Visjonæren"

0
520


La 15 octombrie 2014, ambasadorul României în Regatul Norvegiei, E.S. domnul Daniel Ioniță a participat la Oslo la premiera piesei de teatru „Visjonæren” (Vizionarul), o adaptare modernă a piesei clasice „Jeppe på Bjerget” a dramaturgului, istoricului și filozofului danez de origine norvegiană Ludvig Holberg (1684-1754).

Deși piesa a fost scrisă în 1722 și satirizează viciile umane, situația țăranului din acele timpuri, dogmatismul religios etc., noua punere în scenă reușeste să sublinieze pe deplin actualitatea unor asemenea probleme și devine o critică acidă a unor apecte ale societăților moderne, în principal implicarea în conflicte armate, producția de armament, consumul de alcool, prejudecățile sociale și compromisurile politice, precum și, nu în ultimul rând, aspecte legate de incluziunea socială a persoanelor defavorizate.
De remarcat prezența în distribuția spectacolului a românului de origine rromă, Cantaragiu Răsturnel. Acesta reușeste prin prezența sa masivă, dar totodată extrem de delicată și sensibilă, precum și prin intermediul a câtorva replici în limba română să surpridă o parte din drama persoanelor defavorizate, preponderent nomade, forțate să se adapteze rapid la noile realități și care adeseori se izbesc de prejudecăți și stereotipii, dublate de incapacitatea societății de a înțelege și de a rezolva problemele lor reale.
Piesa se joacă la Black Box Teater din Oslo, în perioada 15-26 octombrie 2014.
Ambasada României la Oslo, 16 octombrie 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.