PE URMELE LUI KON TIKI

0
507

Nepotul lui Thor Heyerdhal reia tradiţia familiei

La aproape 60 de ani de la aventura navigatorului norvegian Thor Heyerdhal, o nouă expediţie norvegiană a părăsit portul peruan Callao pentru a se lansa pe urmele legendarei nave Kon Tiki. Timp de trei luni, pluta Tangaroa va traversa Oceanul Pacific pentru a ajunge în atolii din Polinezia.

Thor Heyerdhal a vrut să probeze că marinarii de pe coastele sud-americane din epoca pre-incaşă au putut naviga până în Polinezia şi ar fi putut fi primii locuitori ai arhipelagului. Chiar dacă expediaţia a constituit atunci o mare reuşită, istoricii rămân la părerea că locuiitorii Polineziei au venit din Indonezia şi nu din America Latină.

Expediţia de acum nu îşi mai propune să contrazică istoria, ci doar să reediteze performanţa într-un timp mai scurt şi să dezvolte un program ecologist. La bordul plutei rudimentare se află 4 norvegieni, un suedez şi un peruan. Printre ei, tânărul Olav Heyerdhal, nepotul exploratorului care a atins Polinezia în 101 zile după ce a părăsit Peru la 28 aprilie 1947.

Olav Heyerdhal: "Bunicul meu nu ştia ce am de gând să întreprin în anul 2002, când a murit. Nu sunt marinar, acesta este pentru mine botezul mării. Am fost chemat să particip la această expediţie datorită numelui meu şi credă că trebuie reînviată tradiţia familiei".

Vizibil impresionat, tatăl său, Thor junior, i-a urat marinăreşte, vânt bun din pupa.
Asamblată fără cuie sau şuruburi în şantierul naval militar din portul Callao, pluta Tangaroa este formată din 11 trunchiuri enorme de balsa, un lemn foarte uşor folosit mai ales în construcţia machetelor de avioane şi are o lungime de 17 metri şi o lăţime de 8.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.