Când americanul Luck Rickert a început munca de inginer la furnizorul norvegian de servicii petroliere Aker Solutions ASA din Oslo, echipa sa, formată din 24 de persoane, cuprindea oameni din 15 state diferite. Aşa lucrează industria petrolieră din Norvegia. Oameni din SUA, India, Brazilia, Portugalia şi alte zeci de state vin să umple deficitul de lucrători calificaţi într-una dintre cele mai importante pieţe petroliere din lume. Ei au fost atraşi de pachete consistente de 20.000 de dolari pentru relocare, salarii mari, ireale pentru ţările de unde vin, şi de echilibrul naţiunii, scrie Bloomberg. Toţi aceşti expaţi au ajutat Norvegia să creeze cel mai mare fond suveran din lume. Însă, de la o vreme încoace, de când preţul ţiţeiului este scăzut, chiar sub 50 de dolari pe baril, faţă de 110 cât era acum un an, Norvegia a început să se confrunte cu mari dificultăţi: scad investiţiile la un nivel nemaiîntâlnit din 2000, iar naţiunea riscă să fie golită de expertiză.
„Vor pierde o mulţime de ingineri experimentaţi”, declară pentru Bloomberg Luke Rickert, pregătit şi el să părăsească postul deţinut pe o platformă petrolieră. Compania sa este nevoită să taie 500 de locuri de muncă, iar Rickert este pe listă, împreună cu mulţi alţi străini. Scăderea preţului petrolului, cu 52% în acest an, a sporit numărul notificărilor de concediere în toată Norvegia. Ministrul norvegian al
Muncii susţine că în ultimul an au fost concediaţi 36.000 de oameni, dintre care 20.000 vin din industria petrolieră. Vorbim de o ţară care nu are mai mult de 5 milioane de locuitori. Rata şomajului a ajuns la cel mai mai mare nivel de 11 ani, 4,5%. Însă această cifră nu arată câte locuri de muncă s-au pierdut pentru că nu include şi cetăţenii străini care pleacă.
Norvegia se pregăteşte să intre într-o perioadă de stagnare economică.
http://www.cotidianul.ro/norvegia-se-pregateste-de-exodul-creierelor-267854/