Prabusirea pretului petrolului si scandalul Dieselgate de la Volkswagen aduc Norvegia pe deficit, pentru prima data din anii ‘90

0
500

Pentru prima data de la jumatatea anilor ’90, Norvegia a cheltuit mai multi bani decat a strans la buget. Potrivit Biroului de Statistica de la Oslo, veniturile la bugetul de stat, in trimestrul al doilea al anului au fost de 328 miliarde de coroane, mai putin cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cheltuielile au crescut cu 8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 333 miliarde de coroane, ceea ce a dus la un deficit de aproximativ 5 miliarde de coroane norvegiene, in trimetrul al doilea al anului, potrivit Bloomberg.
“Veniturile din taxele generate de petrol au scazut dramatic, de la 46 miliarde de coroane, in 2015, la 23 miliarde de coroane, in 2016”, a explicat Biroul de Statistica din Norvegia.
Deficitul inregistrat de Norvegia in trimestrul al doilea este primul deficit din anii ’90 incoace, cand cheltuielile depasesc veniturile.
Norvegia dispune de cel mai mare fond suveran din lume, care se ridica undeva la 800 de miliarde de dolari, bani proveniti din petrol, dar care, incepand de anul trecut, intregistreaza pierderi masive, ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a trubulentelor de pe pietele financiare.
Pierderile au fost provocate de incetinirea economiei globale, declinul pietelor bursiere, in special in China„, declara, anul trecut, Yngve Slyngstad, directorul general al Norges Bank Investment Management, divizie a Bancii Centrale a Norvegiei, care gestioneaza Fondul suveran de investitii, dupa pierderi de peste 30 miliarde de dolari.
 prabusirea-pretului-petrolului-si-scandalul-dieselgate-aduc-norvegia-pe-deficit-pentru-prima-data-din_size9

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.