Raportul norvegian ce cuprinde presupuse acuzatii de tortura il infurie pe ambasadorul israelian

0
525

 

Ambasadorul evreu din Norvegia a pretins ministerului norvegian de externe sa se distanteze de un raport ce exprima preocuparea fata de torturile desfasurate in inchisorile israeliene.

nullAmbasada Norvegiei din Tel Aviv a transmis, in luna iulie, catre Oslo, un raport confidential in care se spune ca ministerul de externe ar trebui sa isi exprime oficial preocuparea fata de metodele de interogare aplicate prizonierilor palestinieni din inchisorile israeliene. Raportul ambasadei avea la baza alte rapoarte alcatuite de trei grupuri evreiesti pentru drepturile omului.
Grupurile evreiesti, Comitetul Public Impotriva Torturii, HaMoked si B’tselem, si-au afirmat ingrijorarea pentru faptul ca autoritatile israeliene au mers prea departe cu utilizarea presiunii fizice si psihice impotriva prizonierilor palestinieni, aceasta presiune transformandu-se adesea in abuz si tortura, conform cotidianului Aftenposten.

 

Raportul a infuriat-o pe ambasadoarea Israelului in Norvegia, Myriam Shomrat, care a declarat presei ca omologul norvegian din Israel a fost chemat la ministerul de externe al statului evreu, unde i s-a cerut ca Norvegia sa se distanteze de raport. Totusi, conform cotidianului Aftenposten, oficialii norvegieni au sustinut ca intalnirea dintre ambasadorul Jakken Bjorn Lian si ministrul de externe israelian a fost planuita cu mult timp inainte si ca a avut loc la initiativa norvegienilor. Shomrat a pretins ca utilizarea datelor din raport “a vatamat relatia dintre Norvegia si Israel”.

Raymond Johansen, secretar de stat in cadrul ministerului norvegian de externe, a declarat ca Norvegia nu are de ce sa se distanteze de concluziile trase, din moment ce raportul ambasadei sale este “bazat pe rapoarte israeliene”.

Nu este prima oara cand ambasadorul israelian respinge criticile norvegiene aduse politicii statului evreu. Ea si-a cerut scuze anul trecut cand propria critica la adresa Norvegiei a fost considerata ofensatoare la adresa familiei regale din tara nordica.

sursa : (C.B. – Novopress Romania)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.