Răscoala de la Kautokeino: laponii se ciocnesc violent de autoritățile norvegiene

0
368


În noiembrie 1852, un grup de Sami s-au ciocnit violent cu reprezentanții autorităților norvegiene. După ani de opresiuni, laponii s-au revoltat împotriva negoțului cu băuturi spirtoase și a tentativelor bisericii de a controla modul cum aceștia își practicau credința.
Curțile au fost distruse de focuri și doi oameni au fost uciși. Negustorul Carl Johan Ruth din satul Kautokeino zăcea la pământ cu craniul zdrobit. Nobilul Lars Johan Bucht a fost înghițit de foc când acesta l-a prins în curte. Nici preotul Frederick Waldemar Hvosleff nu a scăpat de violențe.
În spatele cumplitului atac stăteau ani lungi de presiuni suferite de laponii care își simțeau amenințat stilul de viață de către legi și insistențele bisericii și puterii seculare. În rândul lor se produce o mișcare de renaștere a vechilor tradiții și credințe, inspirată de predicatorul suedez Lars Levi Laestadius, care îi convinge pe mulți Sami să renunțe la abuzurile bahice. Când autoritățile norvegiene încep să le respingă și această “risorgimento”, cu amenințări și pedepse, toarnă ultima picătură în paharul răbdării laponilor.
mai mult
http://www.historia.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here