Romanii care au carti de identitate emise inainte de anul 2009 nu pot calatori in Norvegia

1
506


Romanii care au carti de identitate emise inainte de anul 2009 nu pot calatori in Norvegia, tara membra a spatiului Schengen, doar in baza acestor acte. De ce? Autoritatile au uitat sa inscrie in aceste acte si cetatenia. Un cititor HotNews.ro ne-a semnalat ca luna trecuta, sotiei si fiicei sale li s-au refuzat imbarcarea pe motiv ca autoritatile norvegiene nu permit intrarea in tara a romanilor care se legitimeaza doar cu astfel de acte. Ce spun autoritatile? Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu stie sa existe vreo astfel de problema si nici nu raspund cate astfel de buletine sunt in vigoare. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune ca a semnalat acest lucru pe pagina de internet, ulterior lunii aprilie 2013 si ca "au existat doar cateva sesizari sporadice" de probleme cu aceste acte. Ramane totusi o intrebare: de ce nu inlocuiesc autoritatile aceste acte?

  • "Statul roman este vinovat pentru ca a emis documente de identitate in care nu este trecuta cetatenia romana, ci doar domiciliul in Romania. Eu consider ca este o bresa uriasa si am sesizat toate autoritatile competente (MAE/MAI, Guvern, Presedinte) dar fara raspuns. Practic, se poate intra in orice alta tara Schengen, mai putin Norvegia. Am sunat si la Ambasada Romaniei la Oslo, mi s-a spus ca se stie despre problema si a afisat pe site un anunt: http://oslo.mae.ro/node/177", ne-a semnalat cititorul HotNews.ro.

Datele de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (ultima actualizare 5 iulie 2013) mentineaza urmatoarele lucruri la conditiile de calatorie in Norvegia:

"Norvegia – Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Norvegia.
Daca durata sederii depaseste 90 de zile este necesara obtinerea unui permis de sedere din partea autoritatilor norvegiene.
Cetatenii romani pot calatori in Norvegia cu urmatoarele documente:
1. Pasaport romanesc valabil;
2. Cartea de identitate romaneasca valabila, emisa dupa anul 2009, in care este specificata cetatenia romana. Cartile de identitate romanesti emise inainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de calatorie in Norvegia ".

HotNews.ro a solicitat Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la data de 2 iulie 2013, sa precizeze cand a facut public anuntul legat de restrictiile de calatorie in Norvegia si daca a mai informat si prin alte mijloace cetatenii romani despre aceasta problema cu cartile de identitate emise inainte de anul 2009. HotNews.ro a cerut MAE sa precizeze si daca a primit pana acum reclamatii de la cetatenii romani cu privire la probleme de calatorie din cauza acestor carti de identitate.

  • MAE: Autoritatile norvegiene permit cetatenilor romani sa calatoreasca in Norvegia pe baza cartii de identitate/Institutirea acestei facilitati a fost notificata oficial Ambasadei Romaniei la Oslo in aprilie 2013

In raspunsul furnizat HotNews.ro, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) roman explica mai intai cand a decis Norvegia – o tara care a aderat la spatiul Schengen dar care nu este o tara membra UE –  sa permita accesul cetatenilor romani sa calatoreasca pe baza cartilor de identitate, mai putin cele eliberate anterior anului 2009.

  • "Regimul diferentiat al anumitor reglementari legale interne din Norvegia, in raport cu statele membre ale Uniunii Europene, se explica, in general, prin statutul acestei tari, care a aderat la Acordul de la Schengen, dar nu este membra a Uniunii Europene. In consecinta, legislatia comunitara europeana nu este aplicabila Norvegiei decat in masura in care reprezinta o dezvoltare a acquis-ului Schengen.
  • In ceea ce priveste recunoasterea cartilor de identitate romanesti ca documente de calatorie, autoritatile norvegiene au decis sa admita in acest sens doar cartile de identitate in care figureaza mentiunea cetateniei romane a titularilor, iar in cartile de identitate romanesti eliberate anterior anului 2009 nu este inscrisa o astfel de mentiune", se arata in raspunsul MAE.

Cand s-a facut public anuntul legat de conditiile de calatorie in Norvegia? Cum au fost informati romanii in privinta acestor carti de identitate cu probleme?

  • "Instituirea facilitatii de calatorie respective a fost notificata oficial Ambasadei Romaniei la Oslo de catre Ministerul Afacerilor Externe norvegian in cursul lunii aprilie 2013, dupa care a fost postata atat pe pagina de Internet a misiunii diplomatice romane, cat si pe cea a Ministerului Afacerilor Externe roman. In rubrica ¬Sfaturi de calatorie¬ de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe este afisata data ultimei actualizari a informatiilor cuprinse in fiecare pagina.
  • Informatiile privind posibilitatea si conditiile de intrare a cetatenilor romani in Norvegia pe baza cartii de identitate au fost comunicate ca atare si tuturor cetatenilor romani care au solicitat detalii in acest sens Ministerului Afacerilor Externe sau Ambasadei Romaniei la Oslo", au precizat reprezentantii MAE.

Cate reclamatii a primit MAE pana acum si cum le-a rezolvat?

  • "Au existat doar cateva sesizari sporadice in sensul respectiv. Persoanele in cauza au fost indrumate sa utilizeze pasapoartele sau, in cazul in care nu se aflau in posesia unor astfel de documente de calatorie valabile, sa se adreseze celei mai apropiate misiuni diplomatice sau oficiu consular roman din strainatate in vederea obtinerii unui pasaport simplu temporar, care poate fi emis in regim de urgenta in scopul continuarii calatoriei", se arata in raspunsul oficialilor MAE.

mai mult la :

http://m.hotnews.ro/stire/15174829

1 COMENTARIU

  1. Pai, da ca doar pt autoritatile romane conteaza domiciliul nu cetatenia. Cine dracu a mai vazut tara in care alergi cu sute acte dupa tine ca sa iti schimbi buletinul de cate ori te muti??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.