Satul sa mai astepte, un orasel norvegian si-a creat propriul soare

0
505


Sătui să fie tot timpul la mâna naturii, locuitorii unui oraş din Norvegia s-au hotărât să aducă mai des lumina soarelui în casele lor cu ajutorul unor panouri cu oglinzi care să capteze lumina soarelui. Locuitorii din oraşul Rjukan, din Telemark, Norvegia, se bucură cum pot de fiecare rază de soare care ajunge la ei. Acest lucru se întâmplă din cauză că localitatea este situată într-o vale, la bazele munţilor abrupţi, unde astrul ajunge să lumineze foarte puţin, mai ales între lunile septembrie şi martie, potrivit Mnn.com. Astfel, cei  aproximativ 3.400 de locuitori prind doar câteva ore de lumină şi de căldură pe tot parcursul zilei. Pentru a prelungi acest interval, Consiliul municipal a suspendat trei oglinzi-gigant pe unul din versanţii muntelui, care să reflecte lumina soarelui în piaţeta din faţa primăriei. Folosindu-se de puterea solară, oglinzile hi-tech sunt proiectate în aşa fel încât să urmărească mişcările soarelui pe cer pe tot parcursul zilei.

Trei oglinzi uriaşe, cunoscute sub denumirea de "heliostate", aduse cu elicoptere la 450 de metri deasupra oraşului şi montate pe o parte a muntelui, vor proiecta lumina soarelui în valea în care se află Rjukan. Mai exact, în piaţa urbei.
Cu toate acestea, ideea nu este una nouă. A fost pentru prima oară sugerată acum 100 de ani de către un muncitor de la centrala hidroelectrică, dar pe atunci nu dispunea din păcate de toate materialele necesare construcţiei. În 2006, un proiect similar a fost instalat cu succes în satul Viganella din nordul Italiei. O delegaţie norvegiană a mers atunci în vizită în Peninsulă pentru a vedea cum s-a transformat viaţa locuitorilor, şi membrii ei au fost impresionaţi de ce au văzut. 
După cinci ani de discuţii, Consiliul oraşului Rjukan a fost de acord să investească 5 milioane de coroane (544.000 de lire sterline), pentru a construi celebrele oglinzi. Acestea sunt controlate printr-un computer pentru a urmări soarele, ajustând cel mai bun unghi pentru a fi siguri că piaţa oraşului va fi scăldată în lumină. Câteva panouri solare vor direcţiona anumite echipamente pentru a spăla din când în când oglinzile-gigant.

Satul sa mai astepte, un orasel norvegian si-a creat propriul soare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.