Scandal diplomatic între Rusia și Norvegia după vizita lui Rogozin în arhipelagul Svalbard

0
465

Ambasadorul Rusiei în Norvegia, Viaceslav Pavlovski, a fost convocat luni la Ministerul de Externe norvegian în urma vizitei efectuate la sfârșitul săptămânii trecute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin în arhipelagul Svalbard, anunţă agerpres.ro. Acesta figurează pe lista cu sancțiuni a Uniunii Europene în urma anexării Crimeii de Moscova în martie 2014, relatează ziarul Aftenposten, care îl citează pe șeful diplomației norvegiene, Borge Brende, potrivit mass-media ruse. Arhipelagul Svalbard este controlat de Oslo, dar are un statut internațional special.
Svalbard_k_740x334
Rușii au dreptul să viziteze insulele fără viză. După “escapadele” lui Rogozin, sugera duminică BarentsObserver, Oslo ar putea lua în considerare impunerea unor restricții în ceea ce privește accesul rușilor în arhipelag. După cum menționa publicația Aftenposten, Rogozin care a sosit în arhipelag cu o cursă charter din Rusia a trecut de controlul pașapoartelor, unde trebuia să fie oprit. Ministerul de Externe norvegian a cerut explicații Federației Ruse. Șeful diplomației norvegiene, Borge Brende, a declarat pentru postul TV2 că Rusia a fost înștiințată că Norvegia nu dorește să vadă pe teritoriul ei “persoane de pe lista neagră implicate în încălcarea legilor în Crimeea și în Ucraina”. Chiar dacă nu este membră a UE, Norvegia a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criză ucraineană.

http://www.replicaonline.ro/scandal-diplomatic-intre-rusia-si-norvegia-dupa-vizita-lui-rogozin-in-arhipelagul-svalbard-218882/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.