Serviciul militar pentru femei a devenit obligatoriu în Norvegia!

0
461


Parlamentul de la Oslo a votat vineri, cu o majoritate covârşitoare, în favoarea serviciului militar obligatoriu pentru femei pe timp de pace, Norvegia devenind prima ţară membră NATO, dar şi din Europa care introduce o astfel de măsură.

"Drepturile şi obligaţiile ar trebui să fie la fel pentru toţi", a declarat parlamentara Laila Gustaven, o susţinătoare a legii, conform Reuters. "Forţele armate au nevoie de acces la cele mai bune resurse, indiferent de gen, iar în prezent sunt recrutaţi în mare parte bărbaţi", a adăugat aceasta.

Norvegia, care a sărbătorit un secol de când femeile au dobândit dreptul la vot, militează extrem de activ pentru egalitatea între sexe şi impune, de exemplu, tuturor societăţilor pe acţiuni să acorde femeilor cel puţin 40% din locurile din consiliile de administraţie.

Femeile alcătuiesc jumătate din guvernul actual, iar liderul opoziţiei, Erna Solberg, este de aşteptat să devină cea de-a doua femeie premier a Norvegiei în urma alegerilor care se vor desfăşura anul acesta, potrivit sondajelor de opinie, care indică faptul că formaţiunea sa, Partidul Conservator, şi aliaţii acesteia vor câştiga o majoritate parlamentară.

Norvegia şi-a redus forţele armate de la sfârşitul Războiului Rece şi cheltuieşte masiv în domeniul tehnologiei pentru a menţine o armată de dimensiuni mici, dar avansată. Femeile deja servesc în armată, dar din voinţă proprie, alcătuind, potrivit Ministerului Apărării, 10% din totalul  forţelor armate norvegiene.

http://m.jurnalul.ro/stiri/externe/serviciul-militar-pentru-femei-a-devenit-obligatoriu-in-norvegia-645608.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.