Subscriem: Scrisoare de protest a ambasadorului român in Norvegia

1
509

La 2 martie 2012, Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Regatul Norvegiei, a transmis o scrisoare de protest administratorului site-ului Folk er Folk Oslo, în care şi-a exprimat dezamăgirea pentru titlul campaniei “LEI AV Å JEGE RUMENERE?”, iniţiată de acesta.

(foto arhiva: Dl. Daniel Ioniță prezinta MS Regelui Harald V scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Norvegiei) 

Ambasadorul român a apreciat că această campanie induce în eroare şi discriminează, creând un deficit major de imagine românilor cinstiţi şi integrați din Norvegia. Prin titlul respectiv, românii sunt incluşi automat în categoria cerşetorilor de etnie rroma, or acest lucru este fals, dezonorant și discriminatoriu.

În mesajul său, ambasadorul român a făcut distincţia fundamentală între termenii român şi rrom, care ar trebui să fie cunoscută şi înţeleasă de către orice cetăţean cinstit şi corect informat. Astfel cetăţenii românii reprezintă populația stabilă, indiferent de apartenenţa lor etnică şi având toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege, din România – o ţară europeană cu o istorie multi-milenară, în timp ce rromii sunt persoane aparţinând unei minorităţi etnice răspândită mai ales în Europa, inclusiv în Romania, dar şi în America şi Brazilia. Termenul rromi (cunoscuți popular și ca „țigani”) a fost introdus relativ recent în limbajul internaţional, pentru a descrie în mod unitar şi generic reprezentanţii unui grup etnic originar din India medievală.

Guvernul României face eforturi consistente pentru integrarea socială a persoanelor aparținând etniei rromilor, care se află în situație precară. De asemenea, problematica rromilor se află în centrul atenției, atât la nivel național, cât și european, noua strategie a Guvernului României oferind un răspuns integrat problemelor cu care se confruntă aceștia (educație, locuință, ocuparea forței de muncă, sănătate).

Ambasada României la Oslo a sesizat asupra aspectelor de mai sus Consiliul anti-discriminare precum şi Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Norvegiei.

sursa :

http://oslo.mae.ro/index.php?lang=ro&id=31&s=130139

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.