Surse diplomatice: Aliatii NATO, de acord ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg sa fie noul secretar general al Aliantei

0
373


Aliatii NATO sunt de acord ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg sa fie noul secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters. "Exista un consens asupra candidaturii sale", a declarat o sursa din cadrul NATO, precizand ca se va face in scurt timp un anunt oficial, potrivit Agerpres. Conform procedurii de selectie, secretarul general NATO trebuie sa fie un politician cu experienta provenit obligatoriu dintr-unul din statele membre ale Aliantei si este numit la conducerea acesteia pentru un mandat de patru ani.

Alegerea sa are loc in finalul unor consultari diplomatice informale intre statele membre, care propun candidati. Pana nu se ajunge la un consens asupra viitorului titular al postului, nu este confirmata nicio numire.

In mod traditional, secretarul general NATO este un european. La finalul celor patru ani, mandatul secretarului general in functie poate fi prelungit cu inca un an. In prezent, titularul acestui post este fostul premier danez, Anders Fogh Rasmussen, care l-a preluat pe 1 august 2009.

Cotidianul norvegian Aftenposten a scris inca de duminica trecuta ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg ar urma sa devina secretar general al NATO. Seful unui guvern de centru-stanga pana in octombrie, Jens Stoltenberg, in varsta de 55 de ani, va fi numit oficial in fruntea Aliantei Nord-Atlantice cu prilejul unei reuniuni a ministrilor de externe, prevazuta sa se desfasoare la Bruxelles pe 1 si 2 aprilie, sustinea atunci publicatia citata.

Confruntat de cateva zile cu zvonurile insistente, Jens Stoltenberg a repetat ca regula sa este sa nu confirme sau infirme niciodata astfel de informatii.

mai mult la :

Surse diplomatice: Aliatii NATO, de acord ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg sa fie noul secretar general al Aliantei

Norwegian ex-PM Stoltenberg tipped as next NATO chief

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here