Tara care a acumulat mai multi bani decat poate cheltui. Fondul suveran al Norvegiei a ajuns la 800 miliarde de dolari

0
427


Guvernatorul bancii centrale a Norvegiei, Oeystein Olsen, spune ca i se pare normal ca fondul suveran de 800 miliarde de dolari al tarii sa isi extinda aria de achizitii. Fondul este intr-o continua crestere, iar noul guvern incearca sa-si dea seama ce ar putea face cu atatia bani.

Olsen aminteste de o recomandare din 2010, ca fondul sa investeasca in infrastructura si in capital privat, ce fusese respinsa la vremea respectiva, noteaza Bloomberg.
 
Acum, guvernatorul isi arata din nou sprijinul pentru aceasta propunere, sperand ca noul executiv, condus de Erna Solberg, va adopta o pozitie diferita.
 
Cresterea fondului, in care se duc majoritatea incasarilor din petrol si gaze, da mari batai de cap guvernantilor. Acesta s-a marit de mai bine de patru ori din 2005 si, potrivit estimarilor oficiale, va ajunge la 875 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului viitor.
 
In 2010, fondul si-a extins pentru prima data aria de investitii, pe langa actiuni si obligatiuni, directionandu-si 5% in domeniul imobiliar.


Tara care a acumulat mai multi bani decat poate cheltui. Fondul suveran al Norvegiei a ajuns la 800 miliarde de dolari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.