UE cere Norvegiei să plătească suplimentar pentru a avea acces pe piaţa din România

0
519

Photo: Terje Rakke/Nordic life/Innovation Norway

Uniunea Europeană a cerut Islandei, Lichtensteinului şi Norvegiei contribuţii financiare suplimentare dacă vor să desfăşoare activităţi comerciale în noile state ale comunităţii – România şi Bulgaria -, Norvegia fiind cel mai mare contributor.

Cele trei state – membre ale Spaţiului Economic European – plătesc o contribuţie anuală către UE în schimbul accesului pe piaţa internă a comunităţii europene, astfel încât Islanda, Lichtenstein şi Norvegia să îşi poată vinde bunurile şi serviciile în statele membre.

"Am făcut o ofertă generoasă, care ar trebui să fie baza unei înţelegeri", a declarat ambasadorul Norvegiei la UE şi negociatorul şef pentru această problemă, Oda Helen Sletnes.

Pe de altă parte, negociatorul din partea UE, Matthias Brinkmann, consideră că s-au făcut progrese în negocieri, dar un acord este încă departe. "Încă nu vedem un tratament egal aplicat României şi Bulgariei comparativ cu cele zece state care au aderat în 2004", a indicat acesta.

Bruxelles-ul vrea ca Norvegia, Islanda şi Lichtenstein să aibă o contribuţie proporţională cu cea avută în 2004, când au aderat cele zece state, pentru a nu exista discriminări. Atunci, contribuţia anuală a Norvegiei a crescut de zece ori, la 205,8 milioane de euro.

UE a cerut iniţial o creştere anuală a contribuţiei de 71 de milioane de euro de la 1 ianuarie 2007 până în 30 aprilie 2009, când acordul Spaţiului Economic European va fi renegociat. Ulterior cererea Uniunii s-a redus la 65 de milioane, însă cele trei ţări din SEE au oferit vineri, când părţile s-au întâlnit din nou la negocieri, doar 55 de milioane de euro din care Norvegia va plăti 53. În ciuda lipsei unui acord, negocierile vor continua la nivel de experţi. Ei vor discuta chestiunile tehnice.

Norvegia se teme că va fi nevoită să cedeze presiunilor UE când se va întruni Comitetul Spaţiului Economic European, în 16 martie, dacă diferenţa de 10 milioane de euro dintre cererea UE şi oferta norvegiană nu este rezolvată până atunci.

sursa : MoneyChannel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.