Un elan norvegian poluează într-un an cât două zboruri dus-întors Norvegia-Chile

0
517

Elanul contribuie şi el la încălzirea globală pentru că emite anual o cantitate de metan care are efectul de seră produs de 2,1 tone de dioxid de carbon, poluând în aceeaşi măsură cu o maşină care circulă 13.000 de kilometri, relatează The Times, citând un cercetător norvegian.

Cantitatea este echivalentă cu emisiile de dioxid de carbon a două zboruri dus-întors pe ruta Oslo-Santiago (Chile).

"Un elan adult emite în jur de 100 de kilogrme de metan pe an. Dar metanul este mult mai nociv ca dioxidul de carbon, adică de 21 de ori mai toxic", a declarat profesorul Odd Harstad care a studiat fenomenul la Universitatea norvegiană de Ştiinţe ale Naturii.

Cei 140.000 de elani din pădurile norvegiene produc 294.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

"Iarna, elanii se hrănesc cu crengi, nu tocmai nutritive", a spus Erling Solberg, de la Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii. "Dar pentru că nu mai ninge foarte des în Norvegia, elanii mânâncă şi coacăze", a adugat specialistul.

Astfel, animalele se îngraşă şi emit cantităţi mai mari de gaze, dar se înmulţesc şi mai repede.

Anul trecut, oamenii s-au plâns că elanii au ajuns şi în oraş, căutând mâncare, devorând decoraţiunile de Crăciun sau spărgând geamurile de la magazine pentru a ajunge la legumele expuse în vitrine.

Unii norvegieni cred că ar trebui să crească numărul de elani care pot fi vânaţi, aceasta fiind o măsură de a le controla înmulţirea şi emisiile de gase.

sursa : Mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.