Un oras norvegian va fi luminat de soare iarna, pentru prima data in istoria sa, cu ajutorul unor oglinzi gigant (VIDEO)

1
434


Situat într-o vale adâncă în districtul Telemark, la poalele unui munte, oraşul industrial Rjukan, din Norvegia, nu primeşte lumină de la soare între lunile septembrie şi martie, pentru că soarele coboară foarte mult în timpul iernii, scrie Daily Mail.

Ani la rând, localnicii au recurs la telecabine pentru a se bucura de razele soarelui pe vârful muntelui. În curând, însă, oamenii vor putea face asta şi din casele lor. În ultimele săptămâni, trei oglinzi uriaşe au fost montate de elicoptere la 450 de metri deasupra oraşului, de o parte şi de alta a văilor, anunţă publicaţia britanică citată de Mediafax. Cunoscute ca heliostate, aceste oglinzi sunt concepute pentru a identifica mişcarea sorelui şi a reflecta lumina în jos, direct spre piaţa centrală a oraşului Rjukan.

Ideea, deşi pusă în practică abia acum, a fost sugerată pentru prima dată acum 100 de ani de către inginerul norvegian, Sam Eyde, care era îngrijorat că angajaţii săi nu primeau destulă lumină de la soare în timpul lunilor de iarnă. Ideea cu oglinzile nu a putut fi materializată atunci pentru că Eyde nu avea la dispoziţie tehnologia necesară, alegând în schimb construirea unei telecabine.

Un oras norvegian va fi luminat de soare iarna, pentru prima data in istoria sa, cu ajutorul unor oglinzi gigant (VIDEO)

1 COMENTARIU

  1. Ati tradus cu google? Cum adica oglinzile au fost montate de elicoptere??

    Lumina va fi reflectata doar pe o portiune de cativa metri patrati in piata centrala, deci aproape nimeni nu va vedea lumina stand in casa la fereastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.