Un orăşel din Norvegia „hrăneşte“ Statul Islamic cu jihadişti

0
512
În timp ce Europa încearcă să oprească călătoriile tinerilor musulmani spre Siria care vor să se alăture Statului Islamic, politicienii şi învăţaţii dau vina pe influenţa internetului, pe discriminare şi şomaj. Însă, ce i-a făcut pe mulţi tineri din Lisleby, un district al oraşului Fredrikstad din Norvegia, de doar 6.000 de locuitori, să se ducă în Siria, mulţi dintre ei nefăcând parte din comunitatea musulmană?
norway-flag-reuters-640x480

De ce anumite oraşe, sau chiar sate, generează un număr atât de mare de jihadişti, cum este cazul celor opt tineri din orăşelul norvegian Lisleby?, se întreabă publicaţia „New York Times“. Legenda jucătorului de fotbal În interviuri, familiile celor opt tineri care au fugit în Siria, dar şi alţi locuitori sau oficiali locali descriu o dorinţă subită de a se alătura Statului Islamic născută din legenda unui jucător de fotbal, Abdullah Chaib, care a fugit în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste, unde a şi murit.
Sub imaginea de erou local, Chaib ascundea o profundă legătură cu jihadul şi a fost printre primii care s-au alăturat Statului Islamic. În afara faptului că locuiau la o distanţă scurtă unul faţă de altul, toţi cei care l-au urmat pe Chaib au foarte puţine lucruri în comun cu el, provenind din diferite medii etnice, socio-economice şi chiar religioase. Nu toţi tinerii care au plecat au provenit din familii tulburate sau dezavantajate. Poate cel mai important factor în decizia lor de a se duce în Siria a fost, de fapt, influenţa pe care o aveau unul asupra altuia.
Citeste mai mult: adev.ro/nmg9fn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.