Vine „Foamea“. Cea a lui Knut Hamsun

0
533

Cel de-al patruzecilea volum al Colectiei „Literatura“, pe care Cotidianul il ofera miercuri, va propune intilnirea cu un scriitor cistigator de Nobel.

Nascut pe 4 august 1859, intr-o familie modesta din centrul Norvegiei, Knut Hamsun a avut o copilarie impovarata de griji. Cind avea doar trei ani, familia lui s-a mutat la Hamarøy, o localitate aflata la o suta de kilometri de Cercul Polar, iar copilul n-a fost menajat de munci fizice si privatiuni. N-a avut niciodata parte de o educatie in mediul academic. Tineretea si-a petrecut-o calatorind si a continuat muncind in branse prost platite pentru a-si cistiga traiul. A descoperit cartile in adolescenta, ca un refugiu pentru traiul greu si sentimentul de insingurare, iar in 1877, la optsprezece ani, si-a publicat primul roman, „ Den Gaadefulde“. A continuat sa scrie si sa publice constant, nu doar romane, ci si poezii sau piese de teatru. Printre lucrarile sale timpurii care au facut vilva la vremea respectiva se numara „Fra det moderne Amerikas aandslit“, o descriere satirica a Statelor Unite ale Americii, pe care avusese ocazia sa le viziteze de doua ori. Afirmarea ca scriitor vine insa in 1890, o data cu publicarea romanului „Foamea“, o poveste care anticipa literatura absurdului, construita in jurul angoasei unui scriitor hiperlucid, constrins de privatiunile materiale.

Portretul scriitorului norvegian, desi innobilat cu Nobelul pentru Literatura, obtinut in 1920, e umbrit de filonazismul fatis de care a dat dovada in perioada in care Norvegia era ocupata de trupele germane. Admiratia lui Hamsun pentru ideologia extremei drepte l-a facut pe norvegian sa-i ofere in dar ministrului propagandei naziste medalia primita odata cu Premiul Nobel. Romane precum „Pan“, „Foamea“ sau „Victoria“ au avut parte de tiraje uriase in Germania hitlerista, unde Hamsun era vazut drept promotorul spiritului arian. Dupa ce Führerul s-a sinucis, Hamsun a compus un necrolog elogios, in care Hitler aparea drept unul dintre marii razboinici ai omenirii.

Desi dupa incheierea razboiului i s-au deschis procese pentru colaborationism si a fost ostracizat de o buna parte din elita intelectualitatii din Europa, Hamsun a avut parte si de judecati mai nuantate din partea celor care au reusit sa faca distinctia dintre valoarea lui de scriitor si comportamentul politic. Isaac Bashevis Singer, el insusi laureat al Premiului Nobel, a recunoscut influenta lui Hamsun si i-a si tradus citeva dintre carti. Critica sociala, nevrozele citadine, elogiul elitismului, care se traduce si prin scriitura pretioasa pe care a practicat-o Hamsun, sint doar citeva dintre semnele particulare ale romanelor lui.

sursa : Cotidianul.ro

precum si :

Autor: Ioan T. Morar Articol din editia din 12-9-2007 in rubrica Colectii
Autor: Lucia Popa Articol din editia din 11-9-2007 in rubrica Colectii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.