Ziua nationala a Norvegiei

0
553

Norvegia, a cărei zi naţională este Ziua Constituţiei, în 17 Mai, are ca denumire oficială Regatul Norvegiei.

Din 1991, rege este Harald al V-lea, iar imnul naţional este  "Da, iubim acest pământ". Întreaga ţară este împăţită în 19 provincii, fiecare cu propriul guvern local. Biserica oficială este Biserica Luterană Evanghelică, de care aparţin 88% dintre locuitori, dar alte religii sunt de asemenea recunoscute.

Norvegienii au contribuit foarte mult la dezvoltarea artei. Piesele scrise de Henrik Ibsen la sfârşitul secolului XIX i-au adus faima ca părinte al dramei moderne. Trei scriitori norvegieni au primit premiul Nobel pentru literatură. Statui de Gustav Vigeland, poate cel mai mare sculptor norvegian, pot fi văzute în parcul Frogner din Oslo. Edward Grieg, cel mai cunoscut compozitor norvegian, a folosit melodii din folclor pentru piesele sale orchestrale.

O treime din Norvegia (partea de nord) este situată deasupra Cercului Polar şi este numită "Tărâmul Soarelui de la Miezul Nopţii". Norvegia este alcătuită în mare parte din platouri montane, cu stanci goale, şi are relativ puţin teren agricol. Dar râurile rapide care vin din munţi asigură electicitate foarte ieftină. Norvegia generează mai multa putere hidroelectricaă pe cap de locuitor decât orice altă ţară.

Produse importante ale Norvegiei includ produse chimice, metale, petrol, semipreparate, masă lemnoasă şi hârtie. Norvegia este unul dintre cele mai mari producătoare de petrol datorită rezervelor uriaşe din Marea Nordului. Acest lucru i-a făcut pe norvegieni să devină unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.