Zvon la Curtea de Arges: moastele Sfintei Filoteea pot ajunge la Bergen in Norvegia

0
510

În weekendul trecut, subiectul de discuţie în Cetatea Basarabilor n-a fost nici pe departe unul politic, aşa cum se întâmplă de obicei. În piaţă, la terase, la frizer ori la bancomate, oamenii nu vorbeau despre piciorul lui Ponta, avionul lui Iohannis, criza din Grecia şi nici măcar despre primele meciuri din Liga I de fotbal. În mod surprinzător, altceva i-a preocupat pe localnici: plecarea Sfintei Filoteea, cea atât de dragă inimii lor…
moastele-sf-mucenite-filofteia-7-decembrie_f8da269644405f
O dorinţă justificată
Unii au întors pe toate feţele informaţia care le-a ajuns la urechi: plecarea, ce-i drept vremelnică, a Sfintei Filoteea, pe care cu drăgălăşenie ei o numesc „sfântuliţa”, tocmai, hăt, în îndepărtata… Norvegie!

Zvonul, la prima „auzire”, a stârnit zâmbete, însă pensionarii care-şi fac veacul prin parcurile urbei, fiind ceva mai înţelepţi, au simţit de la bun început că s-ar putea să fie ceva. Se pare că totul a pornit de la ideea unui om de afaceri originar din Curtea de Argeş, stabilit în Norvegia, care vine an de an în oraşul natal. Fiind om credincios, frecventează Biserica „Sf. Filoteea” din oraşul norvegian Bergen, acolo unde trăieşte o importantă comunitate de români. Ei sunt ataşaţi de lăcaşul de cult pe care-l păstoreşte părintele Andrei Marius Pop şi în fiecare duminică se adună la Sfânta Liturghie, precum şi la toate sărbătorile importante din an. Cum lăcaşul poartă hramul sfintei de la Curtea de Argeş, în rândul credincioşilor români din Bergen a încolţit ideea de a fi adusă, măcar pentru o săptămână, racla cu moaşte. O dorinţă justificată de a vedea măcar pentru câteva zile racla în biserica lor, având astfel posibilitatea să se roage direct „Sfântuliţei”, nu doar icoanei care o înfăţişează. Desigur, un astfel de transport special presupune o organizare foarte bună, pentru ca trupul neputrezit al sfintei să ajungă la destinaţie şi apoi din nou la Curtea de Argeş în perfectă stare.
Unii au intors pe toate fetele …citeste toata stirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.